H επίδραση των ζώων στον άνθρωπο
Ζούμε σε μία εποχή που ο άνθρωπος έχει αποξενωθεί από τη φύση και τα δημιουργήματά της. Η σχέση μας με τα ζώα μάς βοηθάει να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση μας με τη φύση και τα όντα της, τους ίδιους τους συνανθρώπους μας δηλαδή και κυρίως με τον εαυτό μας.
Η επαφή με τα ζώα συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και των εφήβων. Βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες εφόσον βιώνουν την αίσθηση της φιλίας και της συνεργασίας. Καλλιεργώντας αξίες φιλοζωίας, μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να μοιραζόμαστε, να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων. Κατανοούμε τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αγάπης προς όλα τα πλάσματα της φύσης και τελικά τη σημασία του ανθρωπισμού.
Με αυτόν τον τρόπο σφυρηλατούμε παράλληλα και τον χαρακτήρα μας, εξελίσσουμε την προσωπικότητά μας. Απολαμβάνοντας δηλαδή τη χαρά της προσφοράς και της δοτικότητας, φτάνουμε στην αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή μας ,ενώ πετυχαίνουμε τη συναισθηματική μας ωρίμανση και πληρότητα.
Η επίδραση των ζώων, εξάλλου, στην ψυχοσωματική μας υγεία είναι ευεργετική, όπως αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα. Γιατί η παρουσία τους μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς, απελευθερώνει τις εντάσεις, εκτονώνει το περιττό φορτίο του άγχους της σύγχρονης ζωής και μετριάζει την κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι πρώτος ο Ιπποκράτης εφάρμοσε εναλλακτική μέθοδο θεραπείας της αϋπνίας, προτείνοντας στους φίλους του ¨μια βόλτα με άλογο¨ , προκειμένου να την ξεπεράσουν.
Η ανάπτυξη φιλοζωϊκής κουλτούρας στους νέους της εποχής μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθρωπισμού και πολιτισμού που όλοι επιδιώκουμε να ζήσουμε.
Από την Θ. Μάνου